Verborgen parels, identiteit en klimaat verbeteraars tijdens 20e Museumnacht Amsterdam

Geschreven door Op 15 oktober 2019


Stichting N8 I Museumnacht Amsterdam viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Op zaterdag 2 november 2019 openen 55 musea ’s nachts hun deuren om een jong publiek een eerste ervaring in een museale setting te bieden. De kaartverkoop is sinds donderdag 26 september live en gaat ontzettend hard, inmiddels zijn er 27.000 kaarten verkocht. 

Bijzijn is meemaken

Museumnacht Amsterdam staat bekend om een programma dat verder gaat dan de reguliere tentoonstellingen. Naast beeldende kunst zijn er ook performances, debat, workshops, installaties te zien. Het meemaken van nieuwe ervaringen staat tijdens deze nacht centraal. Zo host OBA Bijlmerplein de eerste open dag van Smibanese University, waar aandacht wordt besteed aan ‘hiphop education’ en leer je bij World Photo Press House hoe je een tentoonstelling cureert. In Het Van Gogh Museum, Arti et Amicitiae , Verzetsmuseum en Framer Framed staat het onderwerp identiteit centraal. Hier zijn performances te zien en lezingen te volgen over deze onderwerpen. Voor echte durfallen is Museum Vrolik een goede keuze, hier kunnen bezoekers levend cluedo spelen tussen de meer dan 10.000 anatomische preparaten. 

Groen doen tijdens de nacht

Tijdens de 20e editie bieden de musea een programma aan dat totaal aansluit bij de belevingswereld van the next woke generation. De tijd van bier drinken in het museum is voorbij: de programmering van dit jaar speelt in op milieubewuste jongeren. Het Scheepvaartmuseum besteed aandacht aan de stijgende zeespiegel met het programmaonderdeel ‘Laten we elkaar een zeespiegel voorhouden ‘, Fashion for Good geeft bezoekers de mogelijkheid om een eigen duurzaam design te ontwerpen, en Hortus Botanicus leert bezoeker over briljante planten die bijdragen aan een zuivere lucht. Op de nieuwmarkt trekt Waag Society het thema duurzaamheid nog verder door, gecreëerd een volledig programma rondom het thema ‘Planet B’.

You, me, technology

Nieuwe media is een kunstvorm die steeds meer terug te zien is in musea en culturele instellingen. Zowel Oude Kerk en VondelCS nemen hun bezoekers mee in een nieuwe realiteit middels een VR beleving. In het Rijksmuseum vertelt Operatie Nachtwacht meer over de nieuwste technologieën die worden gebruikt om Rembrandts meesterwerk zo goed mogelijk te behouden voor toekomstige generaties. Artis Planetarium combineert natuur en technologie in de video installatie Fractal Time. Een visuele trip waarin ruïnes voortkomen uit ruimteschepen en bodems van de oceaan veranderen in oerwouden. Ook NEMO Sciencemuseum houdt het spannend, hier kunnen bezoekers middels een bevallingssimulator ontdekken hoe het is om weeën te krijgen.

Verborgen Parels in een nachtelijk Amsterdam

Naast de grote musea zijn er ook veel locaties aangesloten bij de nacht die bij veel bezoekers onbekend zijn. Het zijn juist deze verborgen parels die de Museumnacht naast een druk bezocht zo’n speciaal en intiem evenement maken. Voor veel Museumnachtbezoekers is het de eerste keer dat ze worden betoverd door de zolderkerk van Ons’ lieve heer op Solder, met open ogen staan te kijken naar Amsterdams’ grootste pijp in het Amsterdam Pipe Museum, de Fatih Moskee op de Rozengracht eindelijk eens van binnen zien, of hun kans pakken om ’s avonds het Anne Frank huis te bezoeken.

‘S nachts is de stad toch een stukje magischer, het ultieme moment om nieuwe plekken te ontdekken!

Het volledige programma is te bekijken via https://museumnacht.amsterdam/home


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp