Zwemmen Ouderkerkerplas ontraden vanwege slechte waterkwaliteit

Geschreven door Op 20 juni 2024

Het strand aan de Ouderkerkerplas heeft een negatief zwemadvies gekregen van de provincie Noord-Holland. Zwemmen wordt afgeraden vanwege de grote kans op maag- of darmklachten.

Wat is er aan de hand?

Het Groenstrand is een ligweide langs de Ouderkerkerplas, een recreatieplas ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel. De plas wordt gebruikt voor watersport, vissen en zwemmen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de waterkwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties in de provincie.

De waterkwaliteit van het Groenstrand is al jaren niet gezond. De provincie meet regelmatig de aanwezigheid van bacteriën en algen in het water, die kunnen wijzen op vervuiling door rioolwater of dierlijke mest. Deze bacteriën en algen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij zwemmers, zoals huidirritatie, oorontsteking, diarree of braken.

De provincie bepaalt de waterkwaliteitsklasse van een zwemwaterlocatie op basis van de metingen van de afgelopen vier jaar. Er zijn vier klassen: uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht. Het Groenstrand is ingedeeld in de klasse slecht, wat betekent dat de kans op maag- of darmklachten groter is dan bij de andere klassen. Daarom heeft de provincie een permanent negatief zwemadvies afgegeven voor deze locatie.

Wat betekent dit voor zwemmers?

Een negatief zwemadvies is geen verbod, maar een waarschuwing. Zwemmers mogen zelf beslissen of ze het risico willen nemen om in het water te gaan. De provincie raadt het echter sterk af, vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.

Het negatief zwemadvies geldt het hele jaar door, ongeacht de actuele waterkwaliteit. De provincie controleert het water regelmatig en geeft het aan als de kwaliteit tijdelijk nog slechter is dan normaal. Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een blauwalg- of botulismebloei, die extra gevaarlijk zijn voor mens en dier. In dat geval wordt er een waarschuwingsbord geplaatst bij de zwemwaterlocatie en wordt de informatie online bijgewerkt.

Zwemmers kunnen de actuele waterkwaliteit van het Groenstrand en andere zwemwaterlocaties in de provincie Noord-Holland raadplegen op de website www.zwemwater.nl of via de zwemwaterapp. Daar vinden ze ook meer informatie over de gezondheidsrisico’s van zwemmen in vervuild water en de maatregelen die de provincie neemt om de waterkwaliteit te verbeteren.

Voor vragen en informatie over de meetresultaten kan je terecht op www.zwemwater.nl  en via de publieksinformatieborden bij de zwemlocaties.

Voor specifieke gezondheidsvragen kunnen inwoners contact opnemen met:

GGD Kennemerland: leefomgeving@vrk.nl of 023-5159500 (vragen naar afdeling leefomgeving)
GGD Amsterdam leefomgeving@ggd.amsterdam.nl of 020-5555405 (vragen naar afdeling leefomgeving)

Auteur: Maurice Becker
Foto: Jammfm


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp