Inwoners Ouder-Amstel kampen met overgewicht

Geschreven door Op 14 maart 2020

Feiten en cijfers: zoveel inwoners in Ouder-Amstel kampen met overgewicht

44% van de volwassenen in de gemeente Ouder-Amstel heeft een overgewicht. 11% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen in Ouder-Amstel verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Opvallend: hiermee scoort de gemeente Ouder-Amstel wel beter dan het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien is 48,9% te zwaar, en heeft 13,8% te maken met obesitas.

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Sporten en bewegen in de gemeente Ouder-Amstel
Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 57% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Ouder-Amstel.

  • 67% doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (o.a. wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten)
  • 78% doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (o.a. traplopen, springen, fietsen en krachttraining)
  • 57% doet wekelijks aan sport
  • Het percentage fietsgebruik ligt op 47%. Dit betekent dat bij 47% van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets. 

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?
83% van de inwoners van Ouder-Amstel ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland:

In Ouder-Amstel wordt door 33% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 11% van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 8% wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 16% van de inwoners in Ouder-Amstel rookt wel eens.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp