Lintjesregen in Ouder-Amstel: vijf inwoners benoemd

Geschreven door Op 26 april 2022

Dinsdag 25 april 2022 heeft burgemeester Joyce Langenacker ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Gelegenheid aan vijf inwoners van Ouder-Amstel mogen vertellen dat Zijne Majesteit de Koning het heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. De heer Geijsel, mevrouw Wagenaar-Hottentot, de heer Koninkx, de heer van den Broeke en mevrouw Klöpping werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Na twee jaar aangepaste uitreikingen met telefoontjes door Corona, werden de lintjes als vanouds uitgereikt in de trouwzaal van het gemeentehuis in de aanwezigheid van vele gasten.

De heer Geijsel
De heer Geijsel zet zich al meer dan 40 jaar in als vrijwilliger voor SV Ouderkerk in Ouder-Amstel.

Een man van de club, die dan vele functies heeft vervuld: lid, trainer, scheidsrechter, coach, leider, onderhoudsman technische zaken en aanjager en oprichter van de veteranencompetitie bij SV Ouderkerk.

Het onderhoud is bij de heer Geijsel in goede handen. S.V. Ouderkerk (fusie van NEA en OSDO) beschikt over een prachtig complex. En dat is voor een groot deel aan hem te danken. Hij maakte zich hard voor de aanleg van goede kunstgrasvelden en de randjes van de voetbalvelden met ‘gewoon’ gras worden 2x per week door hem met de hand gemaaid.

In 2004 bedacht en organiseerde hij de interne veteranencompetitie bij SV Ouderkerk: een tweewekelijks competitie op een kleiner veld met 7/8 spelers waarbij plezier voorop staat. Tot op de dag van vandaag wordt deze competitie met veel plezier gespeeld. SV Ouderkerk heeft zelfs een bokaal in het leven geroepen: de Ton Geijsel bokaal. Zijn doel hiermee was voor ouderen de binding met de club te behouden en zo jongeren te enthousiasmeren.

Niemand doet een vergeefs beroep op de heer Geijsel. Hij is een bescheiden, hardwerkende vrijwilliger, een voorbeeld voor en geliefd bij velen.

Joyce Langenacker: ‘U denkt over alles en iedereen mee, een clubbemoeial in de goede zin van het woord: dus zet u de sproeier een keertje extra aan voor  de veteranen omdat de bal dan goed rolt; verdiept u zich in rubber omdat er kunstgras moet komen en maait u de kanten van het veld met de hand. u bent een voorbeeldvrijwilliger voor iedere sportclub, en verdient het lintje ten volle.’

 

Mevrouw Wagenaar-Hottentot

Al 40 jaar is mevrouw Wagenaar actief als vrijwilliger voor diverse activiteiten in Ouder-Amstel. Ze wordt weleens de meest toegewijde mantelzorger van het dorp (Ouderkerk aan de Amstel) genoemd.

Vanaf 1980 tot 2017 zette zij zich met hart en ziel in voor de Stichting Kurk, een tweedaagse rommelmarkt voor goede doelen waar vele duizenden mensen in en buiten Ouder-Amstel op af kwamen.

van 1983-2017 was zij collectant voor het KWF en van 199 tot 2018 vrijwilliger voor de stichting Speel- o-theek San Miguel te Chili. Sinds 1980 maakt zij als voorzitter en lid deel uit van de contactgroep van de Amstelkerk. Mevrouw Wagenaar weet wat onvoorwaardelijk

omzien naar je naasten inhoudt. Sinds 2005 zet zij zich in voor de Stichting de Derde Wereld Hulp om voor kinderen in het weeshuis de Tulip Garden in India mooie zelfgemaakte poppen te maken. Vanaf 20017 heeft de Stichting Derde Wereld Hulp in Ouderkerk aan de Amstel een eigen kringloopwinkel “de Tulp”. Ook hier is mevrouw Wagenaar-Hottentot een stuwende kracht. Mevrouw Wagenaar zet zich altijd vol overgave in voor zorg voor de medemens.

 

Joyce Langenacker: ‘U zorgt voor anderen, voor mensen die dat nodig hebben: de onmisbare duizendpoot voor de Stichting Kurk, de stuwende kracht in Kringloopwinkel de Tulp, steun en toeverlaat via de contactgroep Amstelkerk.
Klaarstaan voor ander is voor u vanzelfsprekend of het nu gaat om het breien van warme sokken, een kopje koffie, het mooi aankleden van poppen of een liefdevol kaartje of bezoekje aan een zieke. Met trots speld ik u het lintje op.’ 

 

De heer Koninkx

De heer Koninkx blinkt uit in de zorg en het omzien naar de medemens, zowel in zijn betaalde baan als in zijn vrijwilligersactiviteiten.

Sinds 1991 is de heer Koninkx in dienst van de gemeente Ouder-Amstel. Vanaf 2016 in dienst van DUO+, de uitvoeringsorganisatie van de gemeente Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel. Binnen zijn betaalde baan zet hij altijd het stapje extra dat redelijkerwijs niet van hem verwacht mag worden.

Daarnaast is de lijst van vrijwilligersactiviteiten ontzettend lang:

  • 1978 tot 2003: als vrijwilliger actief geweest bij Voetbalvereniging NEA, samen met zijn echtgenote is decorandus van grote waarde voor de club gebleken.
  • 1991 tot 1999: EHBO-hulpverlener bij tal van evenementen in de gemeente Ouder-Amstel.
  • 1994 tot 2010: heeft de heer Koninkx zich als chauffeur, pompbediende en brandwacht ingezet voor de Vrijwillige Brandweer van Ouder-Amstel. Decorandus heeft deze vrijwillige werkzaamheden als behulpzame en zeer gedreven deskundige hulpverlener uitgevoerd, een dragende kracht binnen de Vrijwillige Brandweer Ouder-Amstel.
  • 2003 tot 2016:toneelmeester, barman en kaartcontroleur voor het Ouderkerks Toneel Gezelschap.
  • 2005 tot heden zet decorandus zich met hart en ziel in het leven van anderen te redden door zijn vrijwillige activiteiten voor Hartslag.nu.

Tijdens zijn werkzaamheden in zijn betaalde baan en tijdens zijn vrijwilligersactiviteiten heeft decorandus meerdere inwoners het leven gered.

De heer Koninkx heeft een eigen automatische externe defibrillator (AED) in zijn bezit, zijn vermogen om te handelen én zijn snelle respons op reanimatieoproepen levert een uitzonderlijke bijdrage aan de overlevingskansen van een patiënt met een hartstilstand.

De heer Koninkx is een bescheiden man, een onmisbare dorpsgenoot, een voorbeeld voor velen.

Joyce Langenacker: ‘de man van goud kunnen we jou wel noemen: een gouden hart, een gouden karakter en gouden handjes. Je paart dat aan een gezond gevoel voor humor en bovenal een enorm vermogen om snel en efficiënt te handelen. Dat laatste

maakt je tot een reanimatiedeskundige die levens redt. Jouw eindeloze en belangeloze energie voor anderen is een voorbeeld van hoe we de wereld beter maken. Een betere reden voor een lintje kan ik niet bedenken. ’

De heer van den Broeke

De heer van den Broeke is al meer dan 45 jaar vrijwilliger.
Al sinds 1976 zet decorandus zich in als lid, voorzitter en penningmeester van CTO’70 (badminton) in Duivendrecht. Decorandus zet zich met ziel en zaligheid in voor “”zijn”” club.
Als er een tekort is aan vrijwilligers, dan stelt de heer van den Broeke zich ondanks zijn hoge leeftijd en wat mindere gezondheid iedere keer weer beschikbaar. Daarnaast maakt hij tijd vrij om deel uit te maken van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Al jaren is decorandus aanwezig bij de vergaderingen en de halfjaarlijkse veiligheidsschouw.

Sinds 1989 is decorandus als vrijwilliger betrokken bij de Winkeliersvereniging Duivendrecht als penningmeester, bestuurslid, plaatsvervangend voorzitter en organisator. In een kleine maar actieve vereniging komt het werk op de schouders van enkele leden terecht. De heer van den Broeke wordt geroemd om zijn penningmeesterschap en doet met zijn hart van goud meer voor de Winkeliersvereniging dan dat men van een vrijwilliger zou mogen vragen.

Vanaf 2005 neemt decorandus deel aan verschillende klankbordgroepen van de gemeente Ouder-Amstel, de ontwikkeling van het Dorpsplein maar ook de ontwikkeling van Entrada volgt hij op de voet. Hij is een graag gezien lid, een sociaal maar ook bescheiden mens, altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken.

Joyce Langenacker: ‘Streng maar rechtvaardig met een scherp oog voor de kas, maar vooral ook voor de mens. Of het nu om de badmintonvereniging, de winkeliersvereniging of de gemeente Ouder-Amstel en dan in het bijzonder Duivendrecht gaat, we kunnen altijd op uw bijdrage rekenen. En altijd steekt u zelf de handen uit de mouwen, vaak veel verder dan van een vrijwilliger verwacht mag worden. U verdient het lintje ten volle.                                                                                                                                                                                                                                                                 

Mevrouw Klöpping

Decoranda en Sinterklaas in Duivendrecht zijn ruim 53 jaar aan elkaar verbonden.

Sinds 1968, mevrouw Klöpping was toen 9 jaar, mocht zij voor het eerst meedoen als Piet met haar vader als Sinterklaas. Na enige jaren als hoofdpiet, heeft zij zich toegelegd op de organisatorische kant van de activiteiten voor het Sint Nicolaas Comité Duivendrecht.

Alle voorbereidingen voor 5 december werden verzorgd door mevrouw Klöpping. En dan gaat het om een scala aan acties:

  • het aanvragen van vergunningen voor de grote dag en voor het collecteren bij de gemeente;
  • het benaderen van vrijwilligers om te collecteren en indeling hiervan;
  • de publicaties in het weekblad van Ouder-Amstel;
  • het zelf collecteren;
  • inkopen doen van cadeautjes en strooigoed;
  • het regelen van de boot en het muziekkorps;
  • met burgemeester en ceremoniemeester overleg over de grote dag;
  • instructiebrieven schrijven voor de vrijwilligers;
  • samen met vrijwilligers inpakken van cadeautjes voor de kinderen;
  • aanwezig zijn een dag voor de intocht om in het Dorpshuis in Duivendrecht de laatste puntjes op de i te zetten;
  • alles er tiptop uit laten zien;
  • de dag vastleggen op de foto.

Overgebleven cadeautjes en snoepgoed werden op 6 december afgegeven bij het Ronald McDonald Huis naast de VU (Medisch Centrum).

Tot en met de intocht van 2019 heeft decoranda dit met verve georganiseerd!

Toen de intocht vanwege de Coronapandemie in 2020 niet doorging organiseerde mevrouw Klöpping dat de twee comités uit beide dorpen met elkaar gingen samenwerken. Onder haar bezielende leiding werd er een kort filmpje opgenomen met Sinterklaas en burgemeester Joyce Langenacker in de hoofdrol. Dit filmpje bleek achteraf een slotstuk te zijn van een mooie, lange periode van het Sint Nicolaas Comité Duivendrecht.

Het lintje krijgt decoranda voor het 53 jaar neerzetten van een onvergetelijk Sinterklaasfeest. Maar niet onvermeld mag blijven dat zij daarnaast al jaren mantelzorger is voor haar moeder (90). Ook was zij secretaris van de volleybalafdeling van de omnivereniging CTO’70 en voorzitter en secretaris van KLM Volleybal en heeft zij jaren vrijwilligerswerk gedaan voor de gepensioneerden vereniging van de KLM.

Joyce Langenacker: ‘toegewijd aan Sinterklaas in Duivendrecht en dat 53 jaar lang. Het staat buiten alle twijfel dat jij Lucy Klöpping een prachtige erfenis achterlaat. Sinterklaas in Duivendrecht is een begrip geworden, dankzij de familie Klöpping. Waar jouw moeder tante An stopte, ging jij verder en zo werd het ieder jaar een geweldig feest voor honderden kinderen. Een mooi stokje dat nu is doorgegeven aan de Stichting Sinterklaas in Duivendrecht. Het lintje, zozeer verdiend, speld ik met trots op.’

 

Van links naar rechts: de heer Geijsel, burgemeester Langenacker, mevrouw Wagenaar-Hottentot en de heer Koninkx

Van links naar rechts: mevrouw Klöpping, burgemeester Langenacker en de heer van den Broeke.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp