Stijging WOZ-bezwaar in Ouder-Amstel van 3% naar 4.4%

Geschreven door Op 19 maart 2024

Steeds meer Noord-Hollanders zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door ruim 105.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim 2,5 keer hoger dan in 2022. De toename van 184,6% in Noord-Holland is zelfs de sterkste van heel Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.

“De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting. Het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken”, aldus Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken bij Independer.

Ouder-Amstel

In 2023 maakte 4.4% van de woningeigenaren in Ouder-Amstel bezwaar tegen de WOZ-waarde van de woning. Dit was in 2022 3% van de woningeigenaren.

Vervijfvoudiging in Wormerland en Uitgeest

Hoewel het aantal bezwaren in iedere Noord-Hollandse gemeente toenam, zijn er binnen de provincie grote lokale verschillen. In Wormerland, Uitgeest, Velsen en Heiloo is het aantal WOZ-bezwaren zelfs ruim vervijfvoudigd (alle meer dan +400%). In Hollands-Kroon en Zandvoort steeg het aantal bezwaren het minst sterk, namelijk met respectievelijk 35% en 37%.

Laren en Blaricum koplopers bezwaar maken 

In Noord-Holland werd in 2023 voor gemiddeld 7,5% van de woningen WOZ-bezwaar gemaakt. Provinciale koploper is Laren. In deze gemeente gaat het zelfs om 20,9%, wat neerkomt op zo’n 1 op de 5 woningen. Ook in Blaricum en Uitgeest zijn inwoners het vaak oneens met de WOZ-waarde van hun huis. De vijf Noord-Hollandse gemeenten waar het vaakst bezwaar wordt aangetekend, zijn:

  1. Laren: voor 20,9% van de woningen bezwaar aangetekend
  2. Blaricum: voor 16,1% van de woningen bezwaar aangetekend
  3. Uitgeest: voor 15,2% van de woningen bezwaar aangetekend
  4. Heiloo: voor 14,9% van de woningen bezwaar aangetekend
  5. Wormerland: voor 14,7% van de woningen bezwaar aangetekend

Alle cijfers over het aantal bezwaren en de uiterste bezwaartermijn per gemeente, zijn te vinden op de onderzoekspagina:  https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/woz-waarde/onderzoek/bezwaren-2023

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp